Увійти в особистий кабінет
/
Реєстрація
пн.- пт.: 10:00-18:00
сб.: 10:00-14:00
Ми у соцмережах
Зворотній дзвінок
Повернутися до статей

Статті

Проблемна шкіра обличчя

Поняття «проблемна шкіра» включає в себе ряд небажаних проявів на шкірі, серед яких не тільки вугри та прищі. Жирний блиск, розширені пори, чорні крапки, білі підшкірні «зернятка» - міліуми - все це в тій чи іншій мірі супроводжує володарку проблемної шкіри. Розберемося по порядку, що собою являють різні шкірні недоліки, в чому причина їх виникнення та як з ними боротися.

Акне- це порушення в роботі сальних залоз, коли змінюється кількість виділяється себума, а також його склад. Як наслідок, сальні протоки закупорюються і запалюються - утворюються чорні крапки і вугри. Причини цієї дерматологічної проблеми можуть критися в порушенні роботи внутрішніх органів, неправильному догляді за шкірою, гормональних змінах (наприклад, статеве дозрівання) та ін. Виявити, що саме спровокувало появу акне, і запропонувати ефективний спосіб усунення цієї проблеми зможе кваліфікований лікар-дерматолог. Лікування акне як правило тривале і спрямоване на усунення себореї. В якості місцевих препаратів для лікування лікар може запропонувати застосовувати професійну косметику для догляду за обличчям. До складу таких засобів входять компоненти, які пригнічують надмірну себопродукцію. Вони нормалізують функціонування епідермісу і зменшують запалення.

Вугрі є наслідком надмірної активності сальних залоз. Шкірне сало, яке в нормі виробляється сальними протоками, дуже важливо для хорошого стану шкіри. Воно забезпечує еластичність і м'якість шкіри, а бактерицидні речовини в його складі захищають шкіру від запалень і патогенних мікроорганізмів. Однак якщо протоки сальної залози закупорюється внаслідок підвищеної кератинізації або збоїв у відлущуванні ороговілих клітин епідермісу, а секрет сальних залоз продовжує надмірно виділятися, то утворюється ідеальне місце для розмноження мікроорганізмів, а саме Propionobacterium acne. Тут незабаром виникає запальний осередок. Зовні це проявляється у виникненні на шкірі вугрів - червоних, запалених елементів, гнійників, піднятих над шкірою. Також утворюються і комедони - білі, якщо комедон не має виходу на поверхню шкіри, і чорні, якщо вихід є і частина шкірного сала змішалася з меланіном і окислилась.

Причини виникнення вугрової висипки можуть бути як внутрішнього, так і зовнішнього походження. Так, зовнішні фактори, що викликають вугри - це:

- Постійне використання «жирної» косметики, наприклад, тонального крему на основі олій, крем-пудри, рідких рум'ян і т.д.;

- Недостатнє очищення шкіри;

- Носіння тісного одягу (головний убір) або давлячої пов'язки (гіпс) особливо при підвищеній пітливості людини.

Внутрішні чинники - це:

- Себорея;

- Всім відомі гормональні перебудови в період від 14 до 24 років, пов'язані із статевим дозріванням;

- Підвищена продукція чоловічих гормонів як у чоловіків, так і у жінок;

- Прийом гормональних препаратів;

- Спадкова схильність.

Залежно від ступеня тяжкості вугрової висипки для лікування застосовують місцеві косметичні або лікарські засоби (мазі, креми, лосьйони) і препарати для прийому всередину. У будь-якому разі не варто намагатися позбутися вугрів самостійно, найкраще що ви можете зробити - звернутися до досвідченого дерматолога чи косметолога, які розроблять для вас правильну схему лікування, що враховує джерело походження висипу, тип вашої шкіри і ступінь ураження.

Практично будь-який виробник професійної косметики для шкіри пропонує споживачам лінію засобів для проблемної шкіри. Помітний результат дає професійна ізраїльська косметика, яка розроблена на основі цілющих властивостей мінералів і грязей Мертвого моря, екстрактів лікарських рослин, з урахуванням новітніх відкриттів в області косметології і космецевтіки. Це препарати серії Christina Bio Phyto, Holy Land A-Nox, Anna Lotan A-Сlear, Renew Dermo Control, OnMacabim DM Line. Ці лінії препаратів крім іншого включають пілінги для жирної шкіри, які допомагають відновити дерму, зменшити нашарування рогових лусочок, а в умовах салону разом з тим можуть бути застосовані чистка обличчя, кріотерапія, спеціальний косметичний масаж і навіть використання лазера. Спеціальні підсушують лосьйони точкової дії допомагають локалізувати запалення і запобігти його розповсюдженню на здорові ділянки шкіри. Засоби для вмивання відмінно очищають від шкірного сала і розчиненого в ньому пилу і бруду, а креми зволожують шкіру, не закупорюючи пори і не залишаючи жирного блиску.

Запам'ятайте: не можна намагатися вичавити прищі або вугри самостійно! При домашньому «усуненні» запалень ви ризикуєте занести інфекцію в кров, що призведе до плачевних наслідків у вигляді тромбу або сепсису. При механічному натисканні на місце запалення легко можна пошкодити захисну стінку запаленої протоки, і інфекція з місця локального запалення надійде в кров і лімфу. В довершення, на місці видавленого прища або вугра утворюється рубець або пляма пост-акне, які складно піддаються усуненню.

Міліуми, або як їх ще називають білі вугри, просянка, це білі підшкірні щільні утворення, які по суті є закупореній сальної протокой без доступу назовні. Причини їх виникнення різноманітні: від порушень у внутрішніх системах організму до використання неякісної косметики. Хоч міліуми і не становлять загрози для здоров'я людини, однак багатьом жінкам вони приносять чисто естетичне невдоволення. Позбавиться від них можна в умовах салону, подкорректировав поряд з цим харчування і спосіб життя.

Сьогодні покінчити з шкірними проблемами не складно, адже сучасна косметологія і медицина пропонують безліч засобів для вирішення даного питання. Потрібно лише мати витримку і заручиться допомогою досвідченого фахівця. Здоров'я вам!

Читайте також: Зневоднення шкіри: причини, симптоми і способи усунення